De mens als winstobject

Vlak voordat de jeugdzorg los werd gekoppeld van de overheid en over de schutting van de gemeenten gegooid, was er namelijk een ontwikkeling die aan deze radicale stap vooraf ging. Het was een uitvinding van een nieuw financieel intrument waarbij een persoon opeens een financieel winstobject voor grote investeerders kan zijn. Hoe werkt dit?

Zit jouw kind straks ook in een jasje van investeringen?

Pay For Success
Het draait allemaal om een investering met de naam Social Impact Bond (SIB), ook bekend als een Pay For Success Bond. Hiermee zet een grote investeerder geld in op een beoogd doel in het sociale domein. Het doel kan bijvoorbeeld zijn: ervoor zorgen dat ex-gedetineerden over een periode van zes jaar niet opnieuw de criminaliteit ingaan. Via een Social Bond wordt eerst een contract gesloten met een overheid. De investeerder stort nu  een bedrag in een fonds zodat zorgaanbieders ingekocht kunnen worden. Deze zorgen voor een intensive begeleiding van de ex-gedetineerde die kort daarop de arbeidsmarkt in kan. Hij is nu een probleemloze belastingbetaler geworden. De overheid keert nu het vooraf afgesproken percentage van de besparingen op ex-draaideurcriminelen uit aan de oorspronkelijke investeerders. De ABN AMRO zegt hierover:
Op dit moment zijn er in Nederland zeven SIB’s actief, waarvan ABN AMRO er in vijf heeft geïnvesteerd. Drie daarvan hebben als doelstelling jongeren naar werk te begeleiden.
Een Nederlands voorbeeld van een SIB met ex-gedetineerden:
Social Impact Bond: investeren in een ander
Het ministerie van Veiligheid en Justitie, ABN AMRO, Start Foundation en het Oranje Fonds investeren samen ruim 1,2 miljoen euro om ex-gedetineerden aan het werk te helpen. Hierdoor is de kans kleiner dat ze terugvallen op crimineel gedrag en hebben ze minder lang een uitkering nodig. Bron: ABN AMRO
Maar er kan ook in mensen met andere problemen geinvesteerd worden:
Schuldenlab in Almelo in bijzijn Maxima opgericht
Een nieuwe aanpak van schulden moet mensen in de financiele problemen een beter toekomstperspectief bieden en tegelijk miljoenen euro's besparen. Om dat te bereiken is gistermiddag in aanwezigheid van koningin Maxima het Schuldenlab Almelo opgericht
De ING Bank financiert dit project en de gemeente betaalt de kosten voor de professionals terug als de inzet daadwerkelijk geholpen heeft. Het project begon met 25 gezinnen en wordt vanwege het succes uitgebreid naar 375 gezinnen. Een investering van 1,8 miljoen euro, die uiteindelijk een besparing moet opleveren van bijna 6 miljoen euro. Bron: Schuldenlab.nl
Het klinkt goed: een driehoeksverhouding met een win-win-win situatie. iedereen gaat erop vooruit dankzij de gedragsverandering van het 'investeringsobject' en de meetbare targets.

Het addertje onder het gras
Maar zoals zo vaker wanneer er geld in het spel is, zit er een addertje onder het gras. In het bovenstaande voorbeeld wordt de ex-gedetineerde op de huid gezeten door een persoonlijk begeleider en een verscheidenheid aan instanties die moest zorgen hij zich nu keurig blijft gedragen. Zijn of haar vrijheid wordt beknot, en er wordt uitgegaan van een terugval die misschien niet eens ging gebeuren: de persoon in kwestie is nu geprofileerd vanwege zijn eventuele toekomstige foute keuzes. Zijn data worden intussen gedeeld door de diverse instanties die hem nauwlettend in de gaten moeten houden: met wie hij omgaat, waar hij heen gaat, wat is zijn financiele gedrag, hoe staat het met zijn relatie en ga zo maar door. Deze data worden ook geanalyseerd om zijn gedrag te voorspellen en, waar nodig voor de investering, bijgestuurd worden. Daar zijn experts en bedrijven voor gedragsverandering voor. 'Nudging' heet dat. De ex-gedetineerde is een willoze speelbal geworden in de handen van de geldwolven. Hij is nu een investering die geld moet opleveren.


Meer winst met jonge kinderen
Maar (jong)volwassenen zitten vastgeroest in hun patroon. Ook al is daar prima winst aan te behalen, financiele instellingen hebben goed nagedacht over hoe ze de opbrengsten nog meer kunnen vergroten: door het beinvloeden van zeer jonge kinderen. Want de slagingskans is veel groter wanneer er al vroeg middelen ingezet kunnen worden om jonge kinderen en hun omgeving aan te sturen. Hoe doen ze dat? Daar vertel ik de volgende keer meer over.


Homepage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten