Nieuw onderzoek: hoe schoffelen we alle kinderdata bij elkaar?

Big data: elk musje telt
Is het verzamelen van veel data iets van onze tijd?
Wat kosten twee mussen? Zo goed als niets. Maar er valt er niet één dood neer als jullie Vader het niet wil. Bij jullie zijn zelfs alle haren op je hoofd geteld.
Dat komt uit de bijbel, waar deze data worden genoemd binnen een context van liefdevolle bescherming. Er is dus niets nieuws onder de zon. En die uitspraak komt ook uit de bijbel.

Vandaag de dag zien wij een toenemende beschikbaarheid van grote en complexe dataverzamelingen, staat er in mijn artikelkeuze van vanochtend. Alleen die zin al, ik word er onrustig van. Hoezo toenemende beschikbaarheid? Gaan mensen nu massaal akkoord met het vrijgeven van hun persoonlijke gegevens? Geven organisaties steeds meer hun data vrij? Of wordt er gezocht naar omwegen om toch data te kunnen delen? Ik weet het antwoord hierop niet. Ik zet alleen maar mijn kopje schuin en tsjilp een beetje voor me uit.

Maar goed. Wat ik intussen wel heb begrepen met mijn kleine mussenkopje is dat het nieuwe jeugdstelsel data nodig heeft. Heel veel data. Data om groepen te identificeren die geschikt zijn om een financieel beleggingsinstrument met de mooie naam SIB (Social Impact Bond) op in te zetten. Data om een vinger aan de pols te houden: hoe gaat het nu met deze investering? Data om nudges in te zetten voor gedragsverandering van het object: het kind. Data voor een analyse na afloop van het investeringstraject: zijn de afgesproken doelen behaald? Hoe meten we dat zodat de gemeente het afgesproken bedrag in het fonds kan storten?  Een zee aan data. Een stortvloed. Een zondvloed.

Kansrijke Start voor Kinderen is een programma dat heel geschikt is voor deze steeds populairdere SIBs. Weer zo'n taalspelletje: kansrijk voor wie? Voor de investeerder? Wil een ingezette SIB slagen, dan heeft het een flinke hoeveelheid aan data nodig. Maar dit staat allemaal nog in de kinderschoenen, dus er moet nog een hoop gebeuren.

Daarom is de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) ingeschakeld om een manier te vinden om voor Kansrijke Start voor Kinderen al deze data goed op elkaar aan te laten sluiten. Maar liefst € 2.64 miljoen mag dit kosten. Een onderzoek dus, en daar zijn proefkonijnen voor nodig:
Professionals uit de geboortezorg en de JGZ, kennisinstellingen, onderzoekers uit de exacte en natuurwetenschappen, de sociale en geesteswetenschappen en de sociaal-medische en gezondheidswetenschappen en andere geïnteresseerde partijen kunnen zich aanmelden voor deelname aan het vooronderzoek.
Daar gaat dit artikel over: Start onderzoek naar kansrijke start voor kinderen met behulp van big data

De titel is ook weer een beetje misleidend. Want de kansrijke start is voor de investeerder. We zeiden altijd: tijd is geld. Maar maak er nu maar van: data is geld. Mijn tsjilp voor vandaag.

Homepage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten